Καλέστε μας 26613 04541
26613 04541 6934 056 681 info@agropestsolutions.com Φελίξ Λαμές 19 , Κέρκυρα 49100
Όροι Χρήσης

Ξυλοφάγα Έντομα

Τα ξυλοφάγα έντομα, γνωστά και ως ''σαράκι'', ονομάστηκαν έτσι λόγω της ιδιοτητας τους να τρώνε ξύλινες επιφάνειες (όπως πατώματα, κουφώματα, έπιπλα) και αντικείμενα που περιέχουν κυτταρίνη (όπως βιβλία ,χάρτινα κιβωτια κ.α.).

Τα ξυλοφάγα έντομα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες το σαράκι και τους τερμίτες.
Σαρακι
Λέγοντας Σαράκι αναφερόμαστε  σε μία μεγάλη ομάδα ξυλοφάγων εντόμων, τα οποία κυρίως είναι κολεόπτερα (σκαθάρια).
Κατα το πρώτο στάδιο του εντόμου, το θηλυκό εναποθέτει  τα αυγά σε ξύλινες επιφάνειες συνήθως σε σκοτεινές σχισμές δέντρου μη αντιληπτές απο τον άνθρωπο. Τα αυγά μετα το πέρας περίπου 30 ημερών εκκολάπτονται και απο μέσα βγαίνουν οι προνύμφες.
Οι προνύμφες είναι το μοναδικό στάδιο του εντόμου που τρέφεται με ξύλο!!!
Οι προνύμφες αμέσως εισέρχονται στο εσωτερικό του ξύλου ανοίγοντας στοές με τα στοματικά τους μόρια. Οι στοές μπορεί να βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του ξύλου αλλα και αρκετά βαθιά μέχρι την καρδιά του ξύλου (εντεριώνη). Στο στάδιο αυτό μπορεί να ζήσουν αρκετά χρόνια κάτι που κυμαίνεται απο είδος σε είδος. Στο επόμενο στάδιο (στάδιο της νύμφης) το έντομο φτιάχνει ένα κουκούλι  που καλύπτει όλο του το σώμα σαν πέπλο -νυμφώνεται- και παραμένει έτσι για 2-3 εβδομάδες. Κατα τα δύο προηγούμενα στάδια, προνύμφη και νύμφη, το έντομο παραμένει μόνο στο εσωτερικό του ξύλου. Ύστερα βγαίνει απο το κουκούλι και εμφανίζεται το ακμαίο πλέον κολεόπτερο (σκαθάρι) , το οποίο  μετά την αναπαραγωγή του προσβάλλει νέα σημεία που δεν έχουν προσβληθεί εναποθέτωντας εκεί αυγά.
Σε περίπτωση εμφάνισης του πρέπει να κάνουμε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το εμποδίσουμε να προσβάλλει και τα υπόλοιπα ξύλα του χώρου μας. Τα σημάδια που μπορεί να μας δείχνουν ότι κάποιο ξύλο έχει προσβληθεί από σαράκι είναι αρκετά. Μικρές καλοσχηματισμένες τρύπες στην επιφάνεια του ξύλου, λεπτή σκόνη σαν πούδρα που πέφτει από τις τρύπες, ήχος “ροκανίσματος” από το εσωτερικό του ξύλου, νεκρά ή και ζωντανά έντομα κοντά στο ξύλο, θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

Αν αντιμετωπίζεται κάποιο ξυλοφάγο έντομο μη διστάσετε να μας καλέσετε για να επισκεφθούμε το χώρο σας.

Για έλεγχο και προστασία από έντομα καλέστε μας στο 26613 04541 Επικοινωνήστε

Σχετικά Άρθρα

Εστιατόρια

Τα εστιατόρια λειτουργούν με μεγάλες ποσότητες τροφίμων αποθηκευμένες στο χώρο τους, και ειδικά σε περιπτώσεις όπως τους καλοκαιρινούς μήνες στην

Ξενοδοχειακές Μονάδες

Τα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν στο χώρο τους όλες τις πιθανές εστίες έλξης παρασιτικών οργανισμών (εστιατόρια – δωμάτια – επισκέπτες – κήποι)

Νοσοκομεία – Ιατρικές Εγκαταστάσεις

Μπορούμε να παρέχουμε αποτελεσματικές λύσεις για την ιατρική εγκατάσταση σας στην Κέρκυρα, που βασίζονται στην μειωμένη χρήση χημικών, και θα

Βίλες & Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Οι βίλες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορούν να αποτελέσουν εστίες έλξης παρασιτικών οργανισμών, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως