Καλέστε μας 26613 04541
26613 04541 6934 056 681 info@agropestsolutions.com Φελίξ Λαμές 19 , Κέρκυρα 49100
Όροι Χρήσης
18 Αυγ, 2018

Αντοχή στα εντομοκτόνα αναπτύσσουν οι κοριοί και ταράζουν τον ύπνο μας

Ορισμένα είδη κοριών εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ανθεκτικότητας σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες κάνοντάς μας να μην αισθανόμαστε ασφαλείς πια στο κρεβάτι μας.

Ορισμένα είδη κοριών εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ανθεκτικότητας σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες κάνοντάς μας να μην αισθανόμαστε ασφαλείς πια στο κρεβάτι μας.

«Και στο παρελθόν οι κοριοί, που εντοπίζονται στο οικιακό περιβάλλον και κυρίως στα κρεβάτια και τα στρώματα, είχαν δείξει την ικανότητά τους να αναπτύσσουν αντίσταση σε προϊόντα απεντόμωσης. Επίσης, η μελέτη αναδεικνύει μια τέτοια τάση ως προς τις δραστικές ουσίες chlorfenapyr και bifenthrin», σχολιάζει η Αμεγια Γκολντχαλεκαρ, επίκουρη καθήτρια στο Κέντρο Αστικής και Βιομηχανικής Διαχείρισης Παρασιτικών Εντόμων στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Ακόμα, μελέτες είχαν τεκμηριώσει ότι οι κοριοί έχουν σημαντική ανθεκτικότητα στην deltamethrin και άλλα εντομοκτόνα της οικογένειας των πυρεθροειδών.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Economic Entomology, οι ερευνητές εξέτασαν 10 πληθυσμούς κοριών που είχαν συλλεχθεί από κατοικίες στην Ινδιάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Οχάιο, το Τενεσί, την Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον. Όπως διαπίστωσαν, πάνω από το 25% των εντόμων ήταν εν ζωή επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους σε chlorfenapyr και bifenthrin.

«Το ποσοστό επιβίωσης είναι ένδειξη αντίστασης στα εντομοκτόνα», εξηγεί η Δρ Γκολντχαλεκαρ και σπεύδει να συμπληρώσει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να εξηγηθεί γιατί συγκεκριμένα είδη κοριών επιβιώνουν της έκθεσής τους στα δύο συγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Τέλος, σημειώνει ότι υπό το φως των νέων αυτών στοιχείων καλό θα ήταν να αλλάξουν οι πρακτικές καθαριότητας των διαφόρων χώρων του σπιτιού, με καλό αερισμό των στρωμάτων, καθαρισμό με ατμό και φυσικά τακτική απεντόμωση από επαγγελματίες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

14 Ιούν, 2018

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, για τους όρους και προϋποθέσεις

18 Αυγ, 2018

Αντοχή στα εντομοκτόνα αναπτύσσουν οι κοριοί και ταράζουν τον ύπνο μας

Ορισμένα είδη κοριών εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ανθεκτικότητας σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες κάνοντάς μας να μην αισθανόμαστε

04 Σεπ, 2018

Ακάρεα σκόνης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΝΟΙΞΗ» για τις αλλεργίες και το άσθμα, σήμερα υπολογίζεται ότι το 5 έως 30%

14 Οκτ, 2018

Πώς τα έντομα δημιουργούν τα μοτίβα των φτερών τους

Τα μυστικά των πολύπλοκων και εντυπωσιακών φτερών των εντόμων αποκρυπτογράφησαν μαθηματικοί και βιολόγοι επιστήμονες, καταφέρνοντας όχι μόνο να κατανοήσουν πώς